Dengue is een virus dat wordt overgedragen door een mug. Het denguevirus komt voor in (sub)tropische gebieden, zoals Afrika, Zuidoost-Azië en het Caribisch gebied. Er zijn uitbraken van dengue, vooral tijdens het regenseizoen. Het virus veroorzaakt dengue-koorts, oftewel dengue-koorts. U kunt griepachtige symptomen ervaren. Een klein deel van de infecties ontwikkelt zich tot een ernstige vorm van dengue. Zonder medicatie is ernstige dengue dodelijk.
Dengue-vaccinatie (Qdenga)
Het eerste denguevaccin is op de markt gekomen (Qdenga) dat is goedgekeurd door de EMA en is opgenomen in de protocollen van de LCR. Het is een levend verzwakt vaccin en is dus niet of niet noodzakelijkerwijs geschikt voor mensen met een verminderde weerstand.
Het vaccin wordt aanbevolen voor reizigers van vier jaar en ouder die meer dan 1 jaar geleden een dengue-infectie hebben gehad en die langer dan 4 weken en/of met een hoge frequentie naar een endemisch land reizen. De serie bestaat uit 2 injecties, op dag 0 en 3 maanden.
U kunt het vaccin ook als “primaire preventie” beschouwen als u nog nooit dengue heeft gehad en langer dan 4 weken en/of met een hoge frequentie naar een endemisch land gaat. In dit laatste geval moet voor vertrek de gehele vaccinatiereeks worden gegeven.
Besmettelijkheid en preventie van dengue
Dengue-infectie ontstaat door een muggenbeet. De boosdoeners zijn vooral de gele koortsmug en de Aziatische tijgermug. Dengue is niet besmettelijk van persoon tot persoon. Preventie van dengue bestaat uit het voorkomen van muggenbeten. Je kunt de kans op besmetting op de volgende manieren verkleinen: draag bedekkende kleding, smeer de huid in met DEET, slaap onder een klamboe, bij voorkeur geïmpregneerd met permethrine.
Symptomen van knokkelkoorts
De incubatietijd van het denguevirus bedraagt 3 tot 14 dagen. Niet iedereen krijgt klachten. Bij mensen die wel klachten ontwikkelen, gebeurt dit meestal 4 tot 7 dagen nadat ze zijn gebeten door een denguemug. De symptomen die gepaard gaan met knokkelkoorts lijken op griepachtige symptomen.
Het ziekteverloop van dengue hangt af van de ernst van de infectie. Mensen met niet-ernstige dengue herstellen doorgaans binnen een week. Een klein deel van de infecties ontwikkelt zich echter tot ernstige dengue, die bloedingen in het lichaam kan veroorzaken. Kenmerken van ernstige dengue zijn: puntige donkerrode vlekken op de huid, neusbloedingen, bloedend tandvlees. Ernstige dengue kan uiteindelijk leiden tot shock en bewusteloosheid, wat zonder behandeling fataal kan zijn.
Dengue-koortsbehandeling en medicijnen
Er bestaat geen specifieke behandeling voor knokkelkoorts. Voor mensen met dengue is het vooral belangrijk om te rusten en gehydrateerd te blijven. Geneesmiddelen tegen dengue zijn onder meer koortsverlagers en pijnstillers, zoals paracetamol. NSAID’s, zoals ibuprofen, moeten worden vermeden omdat ze het bloed verdunnen, wat de symptomen van dengue kan verergeren.
Welkom in onze Reiskliniek! Ons team doet er alles aan om eersteklas zorg te bieden en ervoor te zorgen dat uw vaccinatie-ervaring soepel en comfortabel verloopt.
© 2024 Novareiskliniek.nl